Att skriva CV

Att skriva CV är inte lätt alla gånger. Många ser det som en stor utmaning - till och med har en stor rädsla och ångest inför det, medan andra ser det som en roligt och inspirerande sätt att skriva om sina erfarenheter. Ett CV är dock aldrig helt klart. Man kan alltid justera, fixa till och vrida på saker och ting för att få det så optimalt som möjligt. Nedan har vi ett antal tips på vad du kan tänka på när du ska skriva eller ändra ditt CV.

Strukturerat upplägg och matnyttig information

Ett enkelt sätt att förbättra sitt CV är att se till att göra det tydligt, enkelt och strukturerat med relevant information om dina erfarenheter. Den person som ska läsa ditt CV måste känna att det är lätt att följa med i texten när man läser. Detsamma gäller att väcka uppmärksamheten genom bra och intresseväckande information.

Våga ta i

Var inte rädd att lyfta fram de erfarenheter du har och det som du kan bidra med. Sälj in dig själv och se de saker du varit med om som en stor tillgång i ditt arbetssökande.

Tänkt igenom

Ta ett antal minuter och fundera över de saker du gjort hittills i livet. Kanske har du varit med och upplevt saker du aldrig någonsin kan tänka dig ha med i ditt CV. Men varför inte? Det är kanske just den specifika erfarenhet som gör att du sticker ut och kan lyfta arbetsplatsen till en ny nivå? Våga ta med udda saker i ditt CV som är relevanta.

Klargör

Är det så att du har en och annan lucka i ditt CV – var då noggrann med att förklara vad du gjorde under den perioden. Klargör för den som läser vad hade för syfte med den perioden, vad dina planer var och kanske var det var som gjorde att det inte blev som du hade tänkt dig. Den röda tråden måste lysa igenom – sen spelar det ingen roll om du misslyckades. Det finns ingen som har en spikrak väg genom hela arbetslivet.

Korrekturläs

Se till att inte ha några stavfel, särskrivningar eller felaktig information. Detta kan göra att den som läser CV:t väljer att gå vidare till nästa ansökan. Ett tips är att be några i din närhet läsa igenom ditt CV för att ge dig feedback på vad som kan förbättras.